📔
Klassetrin: 0. - 2. klasse
🎯
Fag og Mål: Dansk læsning og fremstilling. Evt. natur teknologi.
🕑
Varighed: 1 - 2 lektioner
Forløbsbeskrivelse
Forberedelse
- Skriv opgavearket ud til alle børn i klassen.
- Sørg for at have computere eller tablets nok til den struktur, du vælger for forløbet.
Læsning
- Start med at introducere Learnia universet og den interaktive fortællestil, hvis børnene ikke allerede kender den. Læs evt. to tre sider i fællesskab på tavlen, hvis I har en elektronisk tavle.
- Lad herefter børnene læse Kaj og Jaks Hus. Afhængigt af deres niveau, kan historien læses individuelt, fælles i klassen eller f.eks. som makkerlæsning. Hvis I skal læse hele historien i fællesskab på tavlen, så skal I finde en metode til at blive enige om, hvordan I træffer valg og løser opgaver sammen undervejs.
Refleksion
- Børnene skal give historien mellem 0 og 5 stjerner og kort begrunde deres bedømmelse (Opgaveark). Var den sjov? Svær? Let? Spændende?
- De skal fortælle en makker, hvor mange stjerner de har givet historien med deres begrundelse.
Spørg Kaj og Jak
- Børnene skal formulere et eller flere spørgsmål til Kaj og Jak (Opgaveark). Du kan sætte rammen for spørgsmålene med udgangspunkt i historien eller blot lade børnenes nysgerrighed råde. Kaj og Jak ved en masse om guld og ædelstene, men kan tale om alt mellem himmel og jord.
- Lad børnene stille Kaj og Jak deres spørgsmål under Snak med Kaj og Jak. Kaj og Jak forstår børnestavning, så stavefejl er ikke et problem.
Snak med Kaj og Jak er designet, så de to guldgravere fører en dialog og stiller spørgsmål til børnene i et overkommeligt lix tal. Der er derfor et hav af anvendelsesmuligheder til at få trænet både læsning og skrivning og give børnene en ide om, hvad ny teknologi kan.
Fælles opsamling
- Lav en fælles opsamling med udgangspunkt i børnenes anmeldelse af historien og deres spørgsmål og svar til Kaj og Jak.
Ideer til videre forløb og emner
🏠
Her bor jeg! Skriv, tegn eller fortæl, hvordan der ser ud i dit hus, din lejlighed eller på dit værelse.
💎
Guld, sølv, ædelmetaller og ædelsten i naturteknologi.